Sprookjesdromen
Image default
Woning en Tuin

Matrassen voor senioren: waar moet je op letten?

U wilt een seniorenbed kopen, maar u heeft nog geen idee welk matras het beste voor u is, er zijn namelijk erg veel verschillende matrassen verkrijgbaar. Deze situatie komt vandaag de dag nog steeds erg vaak voor. Het is dus niet gek dat u zich afvraagt welk matras het meest geschikt voor uw persoonlijke situatie. Hoewel een slecht matras vaak niet de enige reden is voor slaapproblemen, kan het vinden van een goed matras toch helpen om een betere nachtrust te krijgen. 

Slaapproblemen komen over het algemeen vaker voor bij ouderen. Dit komt in alle waarschijnlijkheid doordat de fysieke (en soms ook psychiatrische) staat van het lichaam in de loop der jaren afneemt. Daarom kan het vinden van een comfortabel matras, die het oude broze lichaam goed ondersteunt, helpen met het verminderen van fysieke gezondheidsklachten.

We begrijpen dat u op zoek bent naar een goed matras, maar welke factoren zijn belangrijk om in acht te nemen als u een matras gaat aanschaffen? In dit artikel vertellen we u precies waar u op moet letten tijdens het aanschaffen van een nieuw matras.

Waarom is een goed matras van belang?

Uit onderzoek is gebleken dat een op de drie volwassenen niet genoeg slaap krijgt. Een volwassen zou per nacht zo’n 7–9 uur slaap moeten te krijgen. Meer dan de helft van de senioren geeft echter aan dit niet te redden. 

Slaap speelt een essentiële rol bij een goede gezondheid en welzijn, vooral bij senioren. Door voldoende slaap van goede kwaliteit te krijgen, kan uw mentale en fysieke gezondheid beschermt worden. 

Een veel voorkomende oorzaak van slaapgebrek bij senioren is pijn. Uit onderzoek blijkt dat een middelhard en zelfaanpassend matras de slaap kan bevorderen bij mensen met rugpijn.

Door een goed matras te vinden, kunnen senioren dus een optimaal slaapcomfort bereiken, wat belangrijk is voor de mentale en fysieke gezondheid.

Een matras is gemiddeld een levensduur van zo’n 8 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit en het type matras kan de levensduur van een matras verschillen. Zodra het matras begint te verslechteren is het belangrijk dat u het matras vervangt. Doet u dit niet, kan u last krijgen van gezondheidsklachten.

Belangrijke aspecten bij het aanschaffen van een nieuw matras

Vaak beweren de fabrikanten dat hun matrassen vele gezondheidsvoordelen bieden. In praktijk is er slechts beperkt onderzoek gedaan om deze beweringen te kunnen ondersteunen. Regelmatig zie je het begrip ‘orthopedisch matras’ voorbij komen, maar deze loze term heeft geen medische betekenis en biedt mogelijk ook geen voordelen.

Verwaarloos dus de verkooppraatjes en ga zelf op onderzoek uit. Bent u opzoek naar een matras, let dan op de volgende factoren:

  • Maat: Hoe groot is uw bed? Kies op basis hiervan de juiste maat van uw matras. Indien u nog een bed moet kopen, denk dan na over hoeveel beweegruimte u in bed wilt hebben. Lange mensen hebben vaak een groter matras nodig dan korte mensen.

  • Stevigheid: Een slap matras is niet goed, een te stevig matras ook niet. Kijk goed naar welke lichaamsdelen het matras specifiek ondersteunt. Mensen slapen vaak beter en ervaren minder klachten als ze op een matras slapen die de schouders, heupen en onderrug ondersteunt, terwijl de wervelkolom op één lijn blijft.

  • Duurzaamheid: Hoe lang biedt het matras zijn basiscomfort en ondersteuning? Bij goedkopere matrassen zie je vaak dat ze na enkele jaren als verzakken. Dit wil je ten alle tijde voorkomen, zeker omdat een matras vaak nog redelijk duur kan zijn.

  • Garantie: Een goed matras moet minimaal 10 jaar garantie hebben, let hier dus ook op tijdens de aanschaf.

Alternatieven om de nachtrust te verbeteren

Naast het kopen van een geschikt matras zijn er een hoop andere methoden die de nachtrust kunnen verbeteren. Een aantal van deze methodes zijn:

  • Zorg dat u een routine heeft. Ga altijd rond dezelfde tijd slapen en wordt elke dag wakker op dezelfde tijd. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam weet wanneer het rust krijgt;

  • Slaap overdag niet. Wilt u overdag toch dutten? Ga dan voor een power nap van circa 20 tot 30 minuten;

  • Eet niet vlak voor u gaat slapen. Als u vlak voor het slapen nog een grote maaltijd eet, gaat uw lichaam werken om de maaltijd te verwerken. Hierdoor kunt u zich onrustig in bed voelen;

  • Zorg ook dat u cafeïne laat op de dag vermijdt;

  • Sport regelmatig;

  • Zorg dat de slaapkamer op een koele, aangename temperatuur is als u gaat slapen;

  • Ga voor het slapen in een warm bad;

  • Ga niet op uw telefoon vlak voor het slapen gaan, de felle lichten kunnen ervoor zorgen dat u minder snel moe wordt;

  • Vermijd ook alcohol voordat u gaat slapen. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u niet in een diepe slaap terecht komt, waardoor u een onrustig gevoel kan ervaren;

  • Zorg dat het bed afgestemd is op uw lichaam en de beperkingen van uw lichaam. Seniorenbedden zijn vaak voorzien van allerlei handigheden, die ervoor zorgen dat uw nachtrust verbeterd.

Conclusie

Zoals bij mensen van elke leeftijd, is slaap erg belangrijk voor senioren. Een goede nachtrust krijgen is echter niet altijd gemakkelijk, zeker niet als u met pijn te maken heeft.

Het vinden van een geschikte matras die aan de specifieke behoeften van oudere mensen voldoet, kan hen helpen om beter te slapen. Zorg daarnaast ervoor dat uw lichaam klaar is om te gaan slapen.

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/seniorenbed/