Sprookjesdromen
Image default
Tuin en buitenleven

Dit zijn de voor- en nadelen van een trampoline zonder net

Heb je interesse om een trampoline zonder net aan te schaffen? Dan zul je goed moeten zoeken, want tegenwoordig mogen alleen nog maar groundlevel trampolines zonder net verkocht worden. Wil je een trampoline zonder net in je tuin hebben dan ben je verplicht om een val dempende ondergrond er rondom te plaatsen. Er gebeuren veel ongelukken als je besluit een trampoline zonder net aan te schaffen. Vandaar dat je bij het aanschaffen van de meeste trampolines een veiligheidsnet erbij krijgt. Een aantal voor- en nadelen van een trampoline zonder een net.

Wat is het voordeel van een trampoline zonder een net?

Veel mensen met een tuin vinden een trampoline met net maar lelijk. Een trampoline met een net wordt al snel twee keer zo hoog en staat al heel snel behoorlijk in het zicht. Je tuin zal met een trampoline met net er niet mooier gaan uitzien, vandaar dat veel mensen de voorkeur geven aan een trampoline zonder net. Je hebt zonder net daar natuurlijk veel minder last van van. Naast dat het aanzicht veel beter is kun je de trampoline ook veel beter opklimmen. Is er een veiligheidsnet bevestigd aan de trampoline dan moet je vaak via een kier of via een rits naar binnen klimmen. Dat levert al snel veel gedoe op en is niet heel prettig.

Wat zijn de nadelen van een trampoline zonder een net?

Het belangrijkste nadeel wat niet onderschat mag worden van een trampoline zonder net is de veiligheid. Het is simpelweg een stuk minder veilig en de kans dat er ongelukken gebeuren is een stuk groter. Zonder net wordt de springer namelijk niet beschermd als hij of zij een verkeerde sprong maakt. Als gevolg kunnen er lelijke ongelukken gebeuren. Een bezoekje naar het ziekenhuis zit je natuurlijk niet op te wachten. Naast dat veiligheid een belangrijk nadeel is, is het ook zo dat zonder net meer ruimte in beslag neemt. Dat komt omdat je tegenwoordig verplicht bent om bij een trampoline zonder net rondom een val dempende ondergrond moet plaatsen. Dat is de reden waarom je meer oppervlakte kwijt bent. 

Mogen alle trampolines verkocht worden zonder een net?

Het is tegenwoordig zo dat alleen groundlevel trampolines zonder een net verkocht mogen worden. Een groundlevel trampoline is een trampoline gelijk met de grond. Wil je een groundlevel trampoline aanschaffen dan heb je zelf de verantwoordelijk om rondom een val dempende ondergrond te plaatsen. Dit kan aardig in de kosten oplopen. Denk bij val dempende ondergrond aan bijvoorbeeld rubberen tegels, gras of houtsnippers. Trampolines op poten en inground trampolines mogen sinds 1 januari 2021 niet meer zonder veiligheidsnet verkocht  worden. Veiligheid is ontzettend belangrijk en door middel van een net worden er veel ongelukken voorkomen.