Sprookjesdromen
Image default
Eten en drinken

Geroosterde Airfryer krieltjes

Deze geroosterde krieltjes uit de airfryer zijn krokant van buiten, luchtig van binnen, en absoluut heerlijk! Ze zijn het perfecte gemakkelijke bijgerecht voor ontbijt, lunch of diner. Als je eenmaal je heteluchtfriteuse hebt gebruikt om kleine krieltjes te koken, kook je ze nooit meer op een andere manier!

Waarom we er dol op zijn

Airfryers zijn tegenwoordig een rage, en met een goede reden! Ze maken koken gemakkelijk en snel, en je hoeft maar een beetje olie te gebruiken om de klassiek knapperige “gefrituurde” textuur te krijgen, wat betekent dat je favoriete recepten minder vet en calorieën bevatten!

En deze airfryer-aardappeltjes zijn ook absoluut geweldig. Ze zijn licht gekruid met knoflook, zout en peper, vervolgens geroosterd tot knapperige perfectie aan de buitenkant en zachte, donzige goedheid aan de binnenkant.

Ingrediënten

  • Baby Aardappelen, ook wel krieltjes genoemd. Deze aardappelen worden meestal geleverd in voorverpakte zakken van 1,5 kg. Ik zie ze meestal verpakt als Petite Gold of Petite White aardappelen. Voel je vrij om ze met paarse krieltjes te vervangen, of elke andere mini-aardappel die je lekker vindt, maar zorg ervoor dat ze ongeveer 5 cm in diameter zijn.
  • Olijfolie of avocado-olie zijn geweldige keuzes.
  • Kruiden: knoflookpoeder, zout en peper.

Optionele toevoegingen

25 g geraspte Parmezaanse kaas (optioneel).

1/2 theelepel ranchkruiden (optioneel).

150 g gesneden wortelen (optioneel).

Bereiding

  1. Bereid de aardappelen voor door ze te wassen en doormidden te snijden. Als je extra kleine aardappelen hebt, laat ze dan heel. Het idee is om stukken te hebben die echt een hapklaar zijn. Krieltjes hoeven niet te worden geschild voordat ze worden gekookt, omdat hun schil zo zacht is!
  2. Spoel in koud water om wat van het aardappelzetmeel af te spoelen. Zo voorkom je dat de aardappelen aan elkaar plakken en wordt de buitenkant extra krokant. Het zorgt er ook voor dat ze niet bruin worden.
  3. Om later te koken, laat u de aardappelen ondergedompeld in koud water. Dit voorkomt dat ze bruin worden bij blootstelling aan de lucht. Je kunt ze maximaal een dag in het water in de koelkast laten staan!
  4. Giet het water af en dep de aardappelen met wat keukenpapier droog. Besprenkel de aardappelen met de olie en kruiden.
  5. Breng als laatste de aardappelen over naar een voorverwarmde heteluchtfriteuse en kook, stop halverwege om de mand te schudden of de aardappelen om te draaien. Dit zorgt ook voor gelijkmatig koken en bruin worden. Geloof me, als je die perfect knapperige happen krijgt, zul je zien hoe de moeite waard het is!

En dat is het! Je perfect gekookte krieltjes zijn klaar om van te genieten. Ik zei toch dat het makkelijk was, nietwaar?

Tips en veelgestelde vragen

Wat te serveren met geroosterde krieltjes uit de airfryer?

Deze knapperige aardappelhapjes passen goed bij… nou ja, alles! Serveer met een frittata met gerookte zalm, malse Mississippi-kip, lamsschouder of mijn Franse ui-varkenskoteletten.

Hoe bewaar je restjes?

Breng overgebleven gekookte aardappelen over in een luchtdichte container of zak met ritssluiting. Sluit af en bewaar in de koelkast gedurende 3-4 dagen.

Hoeveel etenswaren kan ik in één keer in de airfryer bereiden?

Dat hangt af van de grootte van je airfryer. Als vuistregel geldt dat u uw heteluchtfriteusemandje of bakblik niet meer dan 1/3 – 1/2 te vol doet.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende krieltjes verkrijgen voor dit recept.