Sprookjesdromen
Image default
Dienstverlening

Welk type ingenieur zou jij willen worden?

Het ingenieursbureau van je dromen is niet altijd het ingenieursbureau wat je denkt. Door middel van dit blog kan je bepalen welk ingenieursberoep het best bij jou past. In ieder ingenieursberoep zijn er verschillende mogelijkheden, en elk bureau biedt eigenschappen aan die andere ingenieursbureaus misschien niet aanbieden. Niet alle ingenieurs worden opgeleid tot dezelfde kennis of vaardigheid. hierdoor is het ingenieursberoep dat het beste bij jou past niet altijd duidelijk.

Wat zijn nichebureaus?

Bouwkundige nichebureaus kunnen tussen de 10 en 50 werknemers in dienst hebben.  Dit ingenieursbureau is gespecialiseerd in het bouwen van een bepaald soort pand, bijvoorbeeld kantoren of woningen. Nichebureaus bieden meestal volop mogelijkheden om zich met allerlei zaken in te laten, van veldwerk tot kantoorwerk en design. 

Werken bij een groter ingenieursbureau

Bij grotere ingenieursbureaus kan je als ingenieur veel sneller vooruitgang boeken. Door het werken bij een grote ingenieursorganisaties is niet ieder bureau precies hetzelfde en zal er soms verschil in ingenieurswerkzaamheden zijn. Ook is niet ieder ingenieur opgeleid tot dezelfde vaardigheden, dit kan wijzen om verschillende ingenieursfuncties te bekleden binnen het ingenieursbureau.

Welke soorten ingenieurs zijn er?

Er zijn veel verschillende ingenieursopleindingen te volgen. Zo kun je bijvoorbeeld ingenieur in de civiele techniek worden of in de wetenschap. In ingenieur civiel is er veel aandacht voor het ontwerpen en bouwen van wegen, bruggen of gebouwen. In ingenieur wetenschap gaat het bijvoorbeeld om de chemische ingenieurs die werkzaam zijn in de farmaceutische industrie. ingenieurs wetenschap kunnen ook ingenieur chemisch of ingenieuze organisaties worden genoemd.

Hieronder noem ik een paar andere soorten ingenieurs:

  • ingenieur elektrotechnisch
  • ingenieuze ingenieur
  • machinebouwkundige ingenieurs
  • ingenieur in de volksgezondheid
  • technische ingenieu

Je kunt een test op het internet doen om te kijken welk vak jou het meest aanspreekt en waar je dan het beste een opleiding kan volgen.