Sprookjesdromen
Image default
Autos en Motoren

Waarom je een uitlaat op maat moet laten maken

Waarom u een uitlaat op maat moet laten maken

 

Image Source: FreeImages‍

Uw auto heeft twee belangrijke taken: u van A naar B brengen en de lucht buiten houden. De eerste taak wordt uiteraard vervuld door de mechanische onderdelen van uw auto. De motor en transmissie zijn ontworpen om uw auto te versnellen en ervoor te zorgen dat hij het verkeer zo lang mogelijk kan bijhouden. Maar het is de tweede taak – zorgen dat de uitlaat geen dampen spuwt die leiden tot stinkende backfires wanneer u een hobbel raakt, buitensporige geluiden die de buren storen en hoge emissies die ons milieu schaden – waar we ons het meest zorgen over moeten maken. Gelukkig is een uitlaat niet iets dat om de paar jaar gereviseerd moet worden. Ze gaan meestal langer mee dan andere onderdelen van de auto – wat goed nieuws is als u een prestatiegerichte auto bezit zoals een sport- of GT-model in plaats van iets zuinigs als een compacte of supermini.

 

 

Hoe weet u of uw uitlaat een upgrade nodig heeft?

Over het algemeen is een aangepaste uitlaat zinvol wanneer u de prestaties van uw voertuig wilt verbeteren door de uitstoot ervan te verlagen. Een traditioneel uitlaatsysteem met een katalysator vermindert het zuurstofgehalte in uw uitlaat met bijna 100% doeltreffendheid. Van geen enkele motor kan worden verwacht dat hij werkt met minder beschikbare brandstof. Dit betekent dat het langer duurt voordat de motor buiten adem raakt, waardoor u langzamer moet rijden. Met minder beschikbare brandstof zal de uitlaat ook eerder backfires en schurende geluiden veroorzaken. Als u een uitlaatsysteem hebt dat al een tijdje op uw auto zit en de uitlaat begint te stinken, kunt u overwegen de uitlaat te vervangen. Uitlaten kunnen na verloop van tijd slijten door de hogere temperaturen en druk die bij het rijden horen. Als u er zeker van wilt zijn dat uw uitlaat zo lang mogelijk meegaat, moet u letten op slijtage die aan vervanging toe is.

 

Dingen waarop u moet letten bij het kopen van een nieuwe geluiddemper

Wanneer u een nieuwe uitlaat koopt, moet u met een paar dingen rekening houden. Het eerste is het gewicht van uw auto. Hoe zwaarder uw auto is, hoe zwaarder de uitlaat wordt belast. Dus als u een systeem koopt voor een lichtere auto, zorg er dan voor dat u er ook een krijgt die ontworpen is voor zwaardere auto’s. Iets anders waar u rekening mee moet houden is de stijl van uw auto. Moderne prestatiewagens zijn vaak hoog gespannen en hebben een zeer sterke uitlaat. Als uw demper uw auto te agressief laat klinken, kan hij ongewenste aandacht trekken.

 

Wanneer is het tijd om uw uitlaat te vervangen?

Het is belangrijk op te merken dat uitlaten over het algemeen gemakkelijker te repareren zijn dan mechanische onderdelen zoals motoren, transmissies en remmen. Dus zelfs als uw uitlaatsysteem erg oud en versleten is, kan het nog worden gerepareerd. Als u echter een van de volgende tekenen vertoont, is het tijd om uw uitlaat te vervangen: – Uitlaatgassen die slecht ruiken en uw backfiring zeer schor klinken. – Uitlaatgassen die zeer slecht ruiken en uw achterontsteking zeer schor laten klinken – Overmatig uitlaatgeluid dat uw buren stoort – Uitlaatgassen die de motor doen kloppen wanneer u gas geeft – Uitlaatgassen die backfires veroorzaken wanneer u een hobbel raakt. – Uitlaat die al lange tijd op uw auto zit.

 

Voordelen en nadelen van een aangepaste uitlaat.

Het belangrijkste voordeel van een aangepaste uitlaat is dat ze meestal beter klinken dan een generiek systeem. Qua mogelijkheden is een nieuwe uitlaat op maat gemaakt om dezelfde prestaties te leveren als een fabrieksuitlaat. Een op maat gemaakte uitlaat kan echter een zeer sterke uitlaatklank produceren met een aparte toon die, afhankelijk van de auto en de bestuurder, ongewenste aandacht kan trekken. Dit kan worden voorkomen door een uitlaat te kiezen die minder agressief is dan de uitlaat die bij de auto is geleverd. Een aangepaste uitlaat zal ook meer kosten dan een generiek systeem, omdat het gemaakt is volgens de specificaties van de klant. Maar, zoals we al eerder zeiden, een aangepaste uitlaat moet langer meegaan dan een generieke.

 

Hoeveel kost een uitlaat?

De prijs van een uitlaat hangt af van verschillende factoren, zoals wanneer u de uitlaat laat installeren, hoe groot het systeem is dat u bestelt en welk type uitlaat u kiest. Over het algemeen ligt de prijs van een nieuwe uitlaat tussen de $1.500 en $3.000. Houd er rekening mee dat deze prijs alleen geldt voor het uitlaatsysteem. Het omvat niet de prijs van de demper of de arbeid. U moet ook rekening houden met de kosten van de installatie van de uitlaat als die niet bij de prijs van de uitlaat is inbegrepen. Als u een nieuw uitlaatsysteem koopt, moet u op zoek gaan naar een plek met concurrerende prijzen. Daarnaast moet je proberen uit te zoeken welke auto-onderdelenwinkel het beste retour- en installatiebeleid heeft. Deze details zullen bepalen hoeveel u uiteindelijk moet betalen.

 

Het juiste moment om een uitlaat te laten installeren.

Over het algemeen is een uitlaat duurzamer dan andere onderdelen van de motor en gaat hij langer mee, zelfs als u er niet goed voor zorgt. Er zijn echter een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw uitlaat zo lang mogelijk meegaat. – Houd uw motor schoon. Vuile motoren slijten onderdelen zoals remmen, koppelingen en zelfs motoren sneller omdat ze niet optimaal werken. – Houd uw auto in goede staat. Roest en deuken kunnen de prestaties van de motor beïnvloeden, evenals de levensduur van andere onderdelen van de auto, dus ze moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd. – Rijd niet met hoge snelheden. Rijden met hoge snelheden belast alles extra, ook de uitlaat.

 

Conclusie

Als je een prestatiegerichte auto bezit, zul je zeker willen overwegen om een uitlaat op maat te laten maken. Nieuwe dempers verbeteren niet alleen het geluid van je uitlaat, maar kunnen je auto ook wat krachtiger maken omdat ze de prestaties van je motor opvoeren. Hierdoor kun je sneller optrekken, meer koppel maken en hoger in toeren komen. Het is belangrijk om te onthouden dat een op maat gemaakte uitlaat niet alleen beter klinkt, maar je auto ook betere prestaties geeft.

https://dvcustoms.nl/uitlaat-op-maat/