Sprookjesdromen
Image default
Society / Holidays

Grensoverschrijdend gedrag

Bij grensoverschrijdend gedrag in de zorg wordt vaak alleen gedacht aan lichamelijk wangedrag. Hierbij kan je denken aan: ongewenste aanraking, aanranding, ongepaste opmerkingen of zelfs verkrachting. Buiten dit zijn er nog een stuk meer vormen van overschrijdend gedrag. In de zorg kan je denken aan: bedreigingen, het niet verzorgen van de patiënten, het schenden van de privacy, schelden of het vernederen van mensen. Veel medewerkers in de zorg krijgen hiermee te maken. Uit een rapport van het CBS is gebleken dat 51% van alle zorgmedewerkers iets te maken heeft met intimiderend gedrag van patiënten of bezoekers. In deze blog wat meer over grensoverschrijdend gedrag.

Wat is het?
Grensoverschrijdend gedrag is een beetje een grijs gebied. Iedereen heeft namelijk andere grenzen. Voor de één is iets compleet normaal en dat kan bij de ander niet door de beugel. Belangrijk is dat je je grenzen duidelijk aangeeft. Het gaat ook niet alleen over bewust, maar ook om onbewust gedrag. Onbewust gedrag kan soms ook grensoverschrijdend gedrag zijn. Ook al gaat het niet alleen om fysiek contact wat grensoverschrijdend is, maar ook om verbaal gedraag. Denk hierbij aan: ongewenste aanrakingen of agressie en geweld, maar ook pesten, vernederen en verwaarlozing kan niet door de beugel.

Wat kan je er tegen doen
Wil je duidelijker je grenzen aan kunnen geven en adequater op grensoverschrijdend gedrag kunnen reageren? Dan is een agressie training misschien iets voor jou. Tijdens deze trainingen ga je actief aan de slag om jezelf te ontwikkelen en om bepaalde situaties beter te kunnen herkennen. De trainingen worden zo gevormd dat je aan de slag gaat met een acteur waar ze de situatie die zou kunnen plaatsvinden in de zorg zo goed mogelijk nabootsen. Je leert als het ware door te doen. Je leert met behulp van verschillende casussen, hoe je moet reageren. Door deze trainingen leer je grensoverschrijdend gedrag in de zorg sneller herkennen en weet je beter hoe je moet reageren.

http://zelfsterk.nl