Sprookjesdromen
Image default
Banen en opleidingen

Het is saai op het werk

vacatures

Heel saai op het werk. En voor een lange tijd en constant. Het probleem is vaak dat je je baan bent ontgroeid: je hebt alles geleerd, alles gedaan, je hebt niets meer uit je huidige functie te persen. En ze verveelden zich. Hoe te zijn?

Veel klanten komen met zo’n “pijn”: ze vervelen zich omdat ze hun werk ontgroeid zijn. Onder hen zijn er die al van bedrijf zijn veranderd, maar na een paar maanden werd het weer net zo saai. Er zijn zelfs mensen die de branche hebben veranderd – naar een nieuwe branche zijn verhuisd, maar in dezelfde positie zijn gebleven – en ook zij raakten al snel, ongeveer zes maanden later, verveeld. Omdat de taken precies hetzelfde zijn als in de vorige baan.

Als u zich ernstig verveelt op het werk, bent u wellicht uw verantwoordelijkheidsgebied ontgroeid.

Wat moeten we doen?

Verander het positieniveau. Groei niet horizontaal (een bedrijf of zelfs een branche veranderen), maar verticaal – omhoog. Om een ​​of twee cijfers hoger te springen, zodat het weer “gedreven” wordt van taken, en van collega’s, en van het resultaat van werk.

Het is gemakkelijker en comfortabeler om een ​​cijfer of twee uit uw branche te klimmen. Als je meteen van branche en functie verandert, wordt het lastiger om een ​​baan te vinden, voor een werkgever is zo’n kandidaat niet de meest betrouwbare optie. Uw risico’s in zo’n wending (zowel een nieuwe functie als een nieuwe branche tegelijk) zijn ook groter – u verliest tegelijkertijd zowel kennis van de branche als kennis van de functie. De kans bestaat dat de overgang naar een nieuwe baan disfunctioneel is.

Hoe verander je van baan als je je lange tijd verveelt?

In de regel werkt een plan waarin u:

Breng uw volgende niveau in kaart.
Beoordeel wat u mist voordat u naar dit nieuwe niveau gaat.
Beoordeel het vermogen om naar het volgende niveau binnen uw bedrijf en uw branche te gaan.
Als het mogelijk is om binnen uw bedrijf te bewegen, begin dan met het promoten van uzelf en beweeg.
Als de kansen om hoger te komen in uw bedrijf laag zijn, is het waarschijnlijk kleiner om te ontdekken waar die kans binnen uw branche ligt dan in uw huidige bedrijf.
Het belangrijkste is nu om de kennis en competenties op te doen die nodig zijn voor de transitie. Dit kan vaak “aan de kant”, tijdens projectwerk. En tot slot, om de geplande overgang te maken. Meestal duurt de overgang naar goed dagelijks werk ongeveer een jaar. De kans op zo’n overgang is, mits je echt gemotiveerd bent en veel moeite doet, 70%.

Bij het wisselen van baan is echter een individuele aanpak belangrijk; er is geen universeel recept voor iedereen.

 

https://www.vindazo.be