Sprookjesdromen
Society / Holidays

Redenen voor een psycholoogbezoek

Als we denken aan iemand die een psycholoog nodig heeft, denken we al gauw aan iemand met grote problemen als bijvoorbeeld een depressie. Er hangt om depressie een groot stigma en dat slaat dan ook over op een stigma rondom de psycholoog. Maar niet iedereen die bij de psycholoog langsgaat, komt daar om dezelfde reden. Er zijn veel meer redenen waarom iemand een psycholoog nodig zou kunnen hebben.

Ten eerste bijvoorbeeld voor relatietherapie. Sommige koppels zijn al tientallen jaren bij elkaar en dat is altijd heel goed gegaan, tot de laatste tijd. Om tot de problemen te komen en deze te kunnen oplossen, schakelen zij een psycholoog in om aan relatietherapie te doen. Vaak kunnen deze problemen eenvoudigerwijs verholpen worden en kan het koppel weer ontzettend gelukkig samenleven.

Ten tweede komen mensen bij de psycholoog voor bijvoorbeeld sociale angst. Zij durven in sociale situaties vaak niet of maar weinig te spreken, of piekeren heel erg nadat ze dat wel gedaan hebben. In therapie met de psycholoog leren ze hiermee om te gaan en kan de angst verminderd worden, zodat deze mensen gezellig mee kunnen praten in groepen, zonder daar zich zorgen om te maken.

Daarnaast komen mensen bij de psycholoog als ze een trauma hebben opgelopen. Dit trauma moet verwerkt worden en ook moeten de gevolgen ingeperkt worden. Vaak krijgen mensen met een trauma last van posttraumatische stressstoornis. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld flashbacks krijgen. Dit kan opgelost worden door verschillende therapieën.  Bijvoorbeeld door de emdr behandeling. Hierbij moet de cliënt het moment herbeleven terwijl hij een vinger van links naar rechts moet volgen. Hierdoor wordt het trauma wat verzacht.

Zo zie je maar dat er veel redenen zijn  om langs de psycholoog te moeten. Het is dus zeker geen schande dat dit nodig is. Je hebt er veel aan en komt er veel sterker uit dan dat je er in ging!

https://piekerpoli.nl/