Sprookjesdromen
Image default
Society / Holidays

Indonesië en hun muziek

In Zuidoost-Azië ligt het grote land Indonesië dat uit 17.508 eilanden bestaat en is daarbij het grootste eilandstaat. 6000 van de eilanden worden werkelijk bewoond. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta en heeft het grootste moslimbevolking. De islam is daar geen staatreligie, maar toch zijn zij groter dan de Arabische landen. Alle Indonesische eilanden hebben een mix van verschillende etniciteiten, talen en godsdiensten. De dominante groep zijn de Javanen, waarbij de meeste tevens ook gevestigd zijn in Suriname. 

Indonesisch, de officiële nationale taal, heeft veel Maleise invloeden. De talen Bahasa is daar de eerste taal, daarnaast wordt het Javaans ook door veel etnische groepen gesproken. Er is een kleine gedeelte met oude inwoners die in mindere mate Nederlands kunnen spreken. Dit door de Nederlandse handelaren die Europese macht hadden tijdens de koloniale periode.  

De traditionele muziek van Indonesië is Gamelan, dit is een verzamelnaam voor verschillende orkesten die in Indonesië spelen. De gamelanorkesten kunnen verschillen, maar de organisatie en gedachte erachter is hetzelfde. Een gamelanorkest bestaat voornamelijk uit diverse slaginstrumenten waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van fluiten, snaarinstrumenten en zangers. Alles draait om samenwerking en er wordt nooit solo gespeelt. Gamelanmuziek is vooral op Java en Bali populair. Wanneer je op vakantie naar deze eilanden gaat, hoor je het gegarandeerd weleens langskomen bij voorstellingen of sociale, functionele ceremonies.  

Gamelanmuziek is een belangrijk kenmerk van de Indonesische cultuur en zal gemis worden wanneer je terug van vakantie komt. Gelukkig maken de bevolking ook gebruik van een radio online Indonesia. Wanneer je de klanken van Indonesië terug wilt horen en het gevoel wilt terugbrengen kan je via een internet radio naar populaire stations luisteren.  

Het bezoeken van de Indonesische eilanden is een ware beleving. Mooi natuur en mooie culturele beelden geven je het echte gevoel van vakantie. Naast de sight seeing kan je zelfs luieren op de prachtige stranden van Indonesie. 

http://www.radioguide.fm/