Sprookjesdromen
Image default
Society / Holidays

Rappers en snapbacks

Snapbacks werden in de jaren ’50 vooral gedragen door baseball spelers met de praktische reden dat ze het zonlicht goed konden tegenhouden. Baseball was de eerste sport waar speciaal deze caps voor gemaakt werden, maar in de jaren ’80 begon het merk New Era met het maken van snapbacks voor alle sporten, van NBA tot de NFL en de MLB. Deze caps groeide in populariteit en werden op een gegeven moment niet meer alleen gedragen door de sporters, maar ook voornamelijk door de fans die het als een merchandise gebruikten en droegen om hun team te steunen.

In de jaren ’90 verlieten de snapbacks het sportveld en werd het een mode item dat voornamelijk populair gemaakt werd door rappers die deze caps droegen. Het begon allemaal met rappers als Eazy E die een kenmerkende raiders snapback droeg en werd door de jaren voortgezet door een groot aantal andere rappers. Denk bijvoorbeeld aan 50 Cent en Jay Z die vaak een NY Yankees pet droeg omdat hij zelf een New Yorker was.

Vandaag de dag zien we nog steeds veel rappers met een snapback lopen. Door de jaren heen is het ook in andere subculturen een populair item geworden, maar in de scene van de rappers is de cap sowieso nooit weggeweest. Tegenwoordig dragen rappers als Wiz Khalifah, Kendrick Lamar maar ook onze eigen Gers Pardoel nog steeds snapbacks tijdens shows, festivals en in video clips.

Door de toegenomen populariteit zijn er tegenwoordig veel meer snapbacks te vinden, ook van andere merken dan New Era, die in het verleden toch een semi monopolie had op deze caps. Toch is het aanbod in Nederland beperkt en moet je voor een echte, unieke snapback al gauw de snapback bestellen omdat deze alleen in het buitenland aangeboden worden.

http://www.snapbacks.nl/